A selection of articles that over they years have featured us and our wines.

Cantina Vignaioli di Scansano la Maremma del vino in 170 voci

Fabio Piccoli’s WineMeridian, reports on his visit to our winery and his chat with Benedetto Grechi and Sergio Bucci, as well as, of course, his tasting of our wines. (August 2020)

Far conoscere il Morellino di Scansano con le esperienze? Si può. Alla Cantina dei Vignaioli di Scansano

Maremma Magazine features an article on our wine tourism offer, including a chat with our hospitality manager, Margareta Ursinyova. (July 2020)

Il vino italiano ha scoperto l’e-commerce, e non ha nessuna intenzione di abbandonarlo

A long feature on Winenews on the boom of wine e-commerce in Italy during the lockdown, with interviews with many industry professionals including our own Sergio Bucci. (May 2020)

Anteprima del Morellino di Scansano: assaggi e solidarietà

Lavinium’s Fosca Tortorelli shares her tasting notes from the Anteprima in Florence – with excellent words for our Roggiano and Vigna Benefizio, and speaks of our charity project too. (March 2020)

Morellino e Chianti Lovers: due punti di vista distanti

Paolo Massobrio on Il Golosario speaks of the tastings at the Anteprima in Florence with beautiful words for our Vigna Benefizio, an “exemplary” Morellino he says (February 2020)

Vignaioli del Morellino: torna a crescere l’export e si imbottiglierà hi-tech

Il Tirreno covers the results of our last financial year and our growth in export, as well as our future projects (February 2020)

Tuscany: Italy’s main wine region

Swedish website Vinjournale.speaks of Tuscany and its wine regions and denominations, with us representing Maremma. (December 2019)

Morellino: un’epopea lunga cinquant’anni

Il Tirreno features a long piece on our winery and its role in Maremma (October 2019)

Vino, le 9 migliori bottiglie italiane a meno di 13 euro

In his piece for Corriere della Sera, Gabriele Principato includes our Morellino di Scansano Vigna Benefizio 2017 among the best wines in Italy under 13 euro. (May 2019)

Vignaioli del Morellino, il vino buono nasce “green”

On Identità Golose, Raffaele Foglia speaks about our projects for environmental sustainability. (August 2018)

Cantine Sociali Cooperative, la sorpresa dell’Italia del Vino

On Business Insider, Andrea Gori tells about the recent revolution of Italian wine cooperatives, and includes us among the most virtuous ones. (June 2018)

Cooperazione, quando il vino è una questione collettiva

An interesting article by Jacopo Cossater on Italian wine cooperatives. And our wines are featured too. On Grande Cucina magazine (April 2018)

Droni e ozono per il Morellino

On Identità Golose, a feature on our Sos wine project which includes the use of drones and sensors as well as ozone to reduce the environmental impact. (August 2016)

Visita Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano

On The Winesetter, Simona Geri tells about her visit to our winery (July 2016)

La cucina della Maremma al Parco dei Principi

On iFood, Luca Sessa reports on our wines and the menu from Maremma at hotel Parco dei Principi in Rome (May 2015)

screenshot del pezzo di Giulia Nekorkina su Scatti di GustoLa cucina della Maremma sbarca a Roma

Giulia Nekorkina, on Scatti di Gusto, illustrates the menu dedicated to Maremma at hotel Parco dei Principi in Rome, prepared by our chef-member Fabrizio Rossi and paired with our wines (May 2015)

La cucina della Maremma al Parco dei Principi Grand Hotel and Spa di Roma

Tania Mauri, of Giri di Gusto, reports on the presentation-lunch for the week dedicated to Maremma at hotel Parco dei Principi in Rome where we participated with our wines, including our  Vermentino (May 2015)

screenshot dell'articolo sulla Nazione sulla settimana della MaremmaLa Maremma finisce in tavola

On La Nazione, an article presenting the special event dedicated to Maremma cuisine at hotel Parco dei Principi in Rome, which includes our wines (May 2015)

Una nuova veste nel segno della sostenibilità

On Grosseto Oggi, a piece dedicated on our projects on environmental sustainability presented at Vinitaly (April 2015)

Il Morellino di Scansano apre il Vinitaly con una nuova veste e nel segno della sostenibilità

Grosseto Notizie illustrates our new projects and look, presented at Vinitaly (April 2015)

screenshot del blog di Neil DuarteThe passion of Vignaioli Morelino di Scansano

American blogger  Neil Duarte reports on his recent visit to our winer (March 2015)

Bilancio positivo per i Vignaioli del Morellino: il 2014 si è chiuso in crescita

Growing in times of recession is not a banal thing but the results of Vignaioli del Morellino di Scansano are positive… On Il Giunco.net (January 2015)

Il Morellino più forte della crisi

On Grosseto Notizie, an article on our positive balance sheet (January 2015)

Approvato l’ultimo bilancio della Cooperativa dei Vignaioli del Morellino

On Maremmanews, a piece on our recently approved balance sheet (January 2015)

screenshot de Il Giunco.netI Vignaioli del Morellino di Scansano premiano la trattoria dell’anno

On  Giunco.net an article on our recent trip to Florence where we awarded the best Trattoria according to Guide dell’Espresso (October 2014)

I Vignaioli del Morellino di Scansano e il premio Trattoria dell’Anno

On Maremmanews, a piece on the new award dedicated to the Best Tattoria and given by us together with Guide dell’Espresso (October 2014)

Qualità e sostenibilità ambientale, l’esempio della Cantina del Morellino di Scansano

On GrossetoNotizie, our project for environmental sustainability with reference to carbon footprint  (giugno 2014)

screenshot di winenewsHai uve di qualità? Non svenderle.

Winenews.it reports on our decision to buy grapes from single producers and defines it as a good example of how to enhance a territory (June 2014)

La Cantina del Morellino compra le uve dei produttori docg

On Giunco.net, our decision to buy grapes from single producers to give value to the territory (June 2014)

Vignaioli del Morellino di Scansano – dalle radici verso il futuro della denominazione, il parere degli esperti

On Tigulliovino.it, the conference we organised in Scansano on the future of the Morellino di Scansano Docg denomination with the presence, among others, of  Enzo Vizzari and Fausto Arrighi (June 2014)

V.I.V.A, l’etichetta del vino sostenibile

On Oggi.it, Giancarlo Marini explains the  VIVA Sustainable Wine project which has us involved (June 2014)

Le prospettive, le criticità e le potenzialità del Morellino di Scansano Docg

La Stanza del Vino also reports on our congress at  Teatro Castagnoli with Enzo Vizzari and Fausto Arrighi (May 2014)

donna moderna sulle donne del vinoLe Donne del Vino

On Donna Moderna, a presentation of some women in wine, including our very own Chiara Farusi (April 2014)

VIVA Sustainable Wine

Ansa also reports on the VIVA Sustainable Wine project by the Ministry for the Environment (April 2014)

VIVA Sustainable Wine

On Bibenda7 a piece dedicated to the wineries participating in the VIVA Sustainable Wine project led by the Ministry for the Environment, including us (April 2014)

screenshot di doctor wineL’unico bio della cooperativa

On Daniele Cernilli’s DoctorWine, a 84/100 review of our Morellino di Scansano Roggiano Bio awarded (January 2014)

Morellino di Scansano: tre premi autorevoli ricevuti nelle ultime settimane 

An article by Davide Lenzi on our recent awards, published on Grosseto Oggi (October 2013)

I Vignaioli del Morellino di Scansano brindano ai 40 anni

On Corriere Vinicolo, a feature about our conference organised on the occasion of our 40th anniversary (July 2013)

Il nostro convegno anche sulle pagine di Wining.it

Journalist Umberto Gambino also recommends our conference  (June 2013)

the wine travellerI 40 anni della Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano. Grechi: «Successo dei soci»

Online news-magazine Il Giunco, dedicated to Maremma and a feature on our conference organized at  Teatro Castagnoli.(June 2013)

Un convegno su cooperazione e buone pratiche per il vino

Our conference featured also on  The Wine Traveller (June 2013)

antonio-ficai-morellino-wine-experienceViaggio tra i vigneti della Maremma: i Vignaioli di Scansano

Antonio Ficai and highly photographic report of the meeting with our  Vignaioli del Morellino di Scansano (June 2013)

Quaranta calici di successi

SuOnArt Taste Magazine, a detailed article on Vignaioli del Morellino di Scansano on the occasion of the 40th anniversary (June 2013)

davide arnesano morellino wine experienceMWE13 Maremma, Morellino e Buona Compagnia

Davide Arnesano, blogger and social media expert, narrates his journey to Maremma where he met our  Vignaioli and their wines (June 2013)

MWE13 il tour delle emozioni

Elisabetta Tappi on Roma Quanto Basta tells us about her meeting with the  Vignaioli del Morellino di Scansano for the Morellino Wine Experience (June 2013)

rossella di bidino - morellino wine experienceLa Morellino Wine Experience su Ma che ti sei mangiato?

Rossella Di Bidino, food blogger from Friuli, now based in Rome, offers us a short story about the Morellino Wine Experience with Vignaioli del Morellino di Scansano pieno di emozione (June 2013)

La forza del gruppo su Gustovino

Fabrizio Vicari di Gustovino ci parla dell’importanza delle persone e del fare squadra come criterio fondamentale per ottenere qualità – le sue impressioni incontrando i Vignaioli del Morellino di Scansano (June 2013)

doctor wine - stefania vinciguerraMWE13 Un weekend on i Vignaioli del Morellino di Scansano

Robi Veltroni e la Morellino Wine Experience (May 2013)

Il nostro Vignabenefizio su DoctorWine

Il nostro Morellino di Scansano Vignabenefizio recensito su DoctorWine da Stefania Vinciguerra (maggio 2013)

Scansano, la terra del Morellino e degli Etruschi

La blogger Elena Farinelli, autrice del blog Io Amo i Viaggi, racconta una sua visita in Maremma e la sua tappa presso la Cantina dei Vignaioli del Morellino di Scansano (maggio 2013)

Vinitaly, vetrina show: i produttori che fanno innovazione

Sulle pagine del Tirreno, un report dal Vinitaly in cui si parla anche di noi (aprile 2013)

Vinitaly in chiaroscuro

Raffaele Foglia, collaboratore di Identità Golose, segnala il nostro Morellino di Scansano Roggiano fra gli assaggi interessanti di questo Vinitaly (aprile 2013)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *